Sofics
Godelievestraat 32
9880 Aalter
Belgium
https://www.sofics.com
info@sofics.com

Contact
Olivier Marichal – omarichal@sofics.com

Category
Electronics

Context

Sofics is wereldleider in het ontwikkelen van on-chip ESD bescherming en heeft een uitgebreid portfolio van on-chip ESD clamps voor automotive. Eén van de uitdagingen bij het ontwikkelen van zulke on-chip bescherming is het EMC gedrag. Deze clamps zijn immers direct met de pin verbonden en moeten enorme ESD stromen (soms meer dan 20A) kunnen geleiden, maar de functionaliteit van de chip ongemoeid laten bij sterke EMC verstoringen.

Omtrent het EMC gedrag van on-chip ESD bescherming bestaan er nog veel misvattingen. Ten dele zijn deze het gevolg van het feit dat de invloeden van de gebruikte standaard meetborden en de werkelijke on-chip structuur moeilijk te scheiden zijn.

Het doel van deze thesis is in eerste instantie het ontwikkelen/optimaliseren van een opstelling die toelaat het werkelijke on-chip EMC gedrag van zulke ESD clamps te meten.

Doelstellingen

Sofics heeft een in-house meetopstelling gebouwd voor het meten van DPI (Direct Power Injection – IEC 62132-4) waarbij het effect van grote RF verstoringen geanalyseerd wordt. Deze opstelling kan momenteel gebruikt worden om DPI te testen op standaard PCB designs waarin Sofics ESD bescherming is ingebouwd.

Het is de bedoeling dat de student(e) deze opstelling kritisch tegen het licht houdt en de voor- en nadelen van gemaakte keuzes bij deze opstelling onderzoekt en optimaliseert.

Daarna is het de bedoeling dat deze opstelling uitgebreid wordt om toe te laten metingen uit te voeren op niet-verpakte chips (dies). Stand-alone ESD structuren zijn immers meestal enkel on-die beschikbaar en dienen met probenaalden geconnecteerd te worden. Als startpunt kan een opstelling met losse naalden geëvalueerd worden, maar daarnaast kan er ook (een) speciale probe-card(s) ontwikkeld worden waarbij PCB componenten gecombineerd kunnen worden met (RF-)naalden.

Deze thesis geeft de student(e) de kans om via een niet standaard meettoepassing zijn/haar inzicht in EMC metingen te verdiepen.

Naargelang haar/zijn interesses kan de student(e) zich eerder focussen op de meetopstelling zelf/PCB design of de toepassing van de meetopstelling op een heel scala advanced automotive ESD clamps.